Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała także do Polski. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten nadzwyczajny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do dań nie jest nadmiernie rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do jakich posiłków.
Wino polskie
Jakie wino pasuje do past?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić także z winem różowym.
wino w kartonowych boksach
Z którym winem podawać ryby?
Stara zasada mówi, że do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Należałoby niemniej jednak nie zapominać, iż nie jest to bezwzględna zasada. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z jakim winem najlepiej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje wyłącznie wino czerwone. Cielęcina może być podawana albo z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.