włoska pasta

Rozkoszny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Niewątpliwie, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dokumentnie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie jedynie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jednak również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają totalnie oryginalnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, jakkolwiek równolegle nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami lub innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem rzadko zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niesłychanie specyficzne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Naturalnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjątkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest nieprzerwanie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne

owoce morza z mozzarellą   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie pospolici ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.

ill gusto italiano

Skąd w następstwie tego wziąć innowacyjny, smakowity ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do przetestowanych delikatesów. Trzeba jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie niemało droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – w samej rzeczy należałoby dopłacić i cieszyć się pysznym smakiem.